A mosógépszerelők többsége - kivéve a reklámokban szereplőket - pénzkidobásnak tartja a különböző divatos vízlágyítók használatát, azok ugyanis hosszútávon sokkal drágábbak, mintha szükség esetén új alkatrészekre lenne szükség. Ha nem akarja kidobni a pénzét az ablakon, mégis szeretné megóvni a mosógépét a vízkőtől, fogadja meg a mosógépszerelő tanácsát, használjon ecetet!

Két-három havonta töltsön két liter 20%-os ecetet a mosógép adagolójába, majd indítsa el a gépet - ruhák nélkül - 90°C-os programon. Az ecet alaposan átmossa a gépet, és a forró vízzel karöltve leszámol a vízkővel.

 

vizko
vizko2

Ha úgy tapasztalja, hogy az ecetes átmosás ellenére a gép még mindig nem adagolja megfelelően az öblítőt vagy a mosóport, szerezzen be egy flakon, háztartási boltokban kapható trisót. Egy részét töltse az adagolóba, egy részét közvetlenül a dobba, majd szintén 90°C-os programmal mossa át a gépet.

 

A vízkő hatása mosógépünkre

Manapság a víz ásványi anyag tartalma egyre magasabb, amely kemény vizet eredményez, így károsíthatja mosógépünk alkotóelemeit. Az ásványi anyag, azaz a vízkő lerakódása akár végleg tönkreteheti a mosógép egyes részeit, ám sokat tehetünk a vízkő elkerüléséért és eltüntetéséért, hogy mosógépünk hosszú életű lehessen.

A vízkő hatására a mosógél hatóereje csökken, ruháinkat nehezebben lehet kimosni, tisztává varázsolni. A vízkő képes ruháinkra is lerakódni, ezt abból tudhatjuk, hogy anyagaink kemény tapintásúvá válnak, nem puhítja meg őket az öblítő sem.

Mindezt elkerülhetjük különböző vízlágyítók alkalmazásával, ám a legolcsóbb és legjobb megoldás az ecet használata, akár mosáshoz való hozzáadása. Érdemes havonta egy üres ecetes mosást is elindítani ruhák nélkül, hogy teljesen átmossuk mosógépünket. Ehhez egy kis teafaolajat is hozzácsöpögtethetünk, hogy minden szennyeződést eltüntessünk mosógépünk belsejéből.

Ha mosógépe vízkőtelenítése még így is sikertelennek bizonyult, forduljon hozzám kérdéseivel, szervizelési kérésével!

Házi praktikák a kemény víz ellen – óvjuk meg mosógépünket!

Napjainkban Magyarország nagy részén kemény a víz és ez a mosógép működését is megviseli, és gyorsan tönkre is teheti. A kemény víznek a legfőbb oka, hogy a vízből a kalcium és a magnézium-karbonát kiválik, és vízkő formájában lerakódik a mosógép belső részében. Ezek mellett vigyázni kell a boltokban kapható vegyszerekkel is, hiszen lehet, hogy nem használnak, vagy még foltokat is hagynak a ruhán.

Néhány tipp, hogy hogyan védheti meg mosógépét a vízkő káros hatásaitól:

  • Ecet: Elég maró szaga ellenére tökéletes tisztítószer a ház bármely szegletében.
  • Citrom: Fantasztikus vízkőoldó, mely segít a mosógép belsejében lerakódott vízkő feloldásában is. Kenje a felületre és hagyja 10-15 percig állni.
  • Hidrogén-peroxid: Szinte a leghatásosabb (természetesen az erősebb, 35 %-os sűrítményben) a mosógép vízkőjének feloldásában.

Ha bármilyen problémája adódik a mosógépe működésében, forduljon hozzám bizalommal, segítek, hogy mosógépe újra tökéletesen működjön!